Penutup tahun 2014 (Part 1)

Salam bersiaran korang..

Harini ada masa terluang,wahh macam sibuk jer kan..padahal masih dalam mood mc lagi ni. Ni aku nak share pengalaman kemalangan menimpa kami bulan 10 tahun lepas.. Kisahnyer cenggini..........................

Al-kisahnyer,incik suami ni baru beli motor.xcualy dulu dah ada motor dah tapi hantar kampung sebabnya kami xcident gak..tapi alhamdulillah kami tak teruk tapi motor yang teruk.Kes ni terjadi masa 3 tahun lepas kami baru jer menyewa rumah di Puncak alam..Masa tu bulan puasa..orang lain semua sibuk nak berbuka..kami dah tergolek kat tepi jalan..motor langgar motor..so..incik suami fobia dah naik motor,tu yang hantar kampung..ok tutup kes lama..

Yang aku nak cerita ni kes tahun lepas..kesahnyer..kami pon baru jer pindah rumah sendiri..Alhamdulillah,ada rezeki dapat beli rumah.Kisahnyer..incik suami dapat kerja baru di KL,so memang memerlukan motor g kerja.Kalau naik kereta dari Shah alam ke Kl,paham2 je la kan..Baru seminggu motor tu pakai,aku ni ha nak menggedik plak nak pegi keje nek motor baru..Nak merasa motor baru and helmet pon aku beli baru gak taw..hihihi.. Tapi malang tak berbau kan,sampai diselekoh laluan motor kami jatuh masok longkang.aku patah tulang peha kiri,incik suami patah tangan kiri..

Seminggu aku dok lepak kat spital HTAR..Incik suami 1 malam je kat spital,sebab doc cakap tulang tangan incik suami boleh sambung dengan cepat..Bila incik suami dah boleh keluar spital,terus dye balik kampung.berubat kampung(sangkar patah..camtu la lebih kurang bunyi nya.law salah minta maap ye)..Yang aku ni terpaksa operate masok besi(plate) sebab tulang peha aku patah 3,lambat nak tumbuh..pastu ada retak palk tu..tambah plak ada hancur sikit tulang ke arah pinggul..dan kat pinggul tu pon retak..Hmm bayangkanla..bukan hanya ada besi je kat kaki aku ni..tapi ada dawai n skru lagi..Adik-beradik n pakcik2 aku siap gelarkan aku ionwomen gitu..Kat sini aku share la photo aku masa kat ward..Maaf ler..tak banyak tok dijadikan kenangan..Sebabnya..seminggu tu gak la aku tak layan hp..Adik aku je yg tolong tengokkn if ada personal wasap masok..

ni aku kena pakai benda alah ni..supaya kaki aku tak bengkok masa operate nanti..tapi sakitnya,hanya Allah yang tahu..depa nurse ni main tarik je kaki aku yang patah tu..takda bius2



ni la kami..incik suami siap merayau ke ward aku je..ward dye kat atas..nurse ward aku slalu bising kat dye..risau law dye jatuh ke ada rasa sakit ke..tapi incik suami tetap wat lerk wat peace





ni sehari lepas aku operate..masokk darah 2 pain hokey


Memang banyak kisah masa aku nak operate ni..

1) aku kena puasa lebih 8 jam tanpa minum air setitik pon..harapkan drip jer..tekak kering hoii..alasan depa,kena tunggu turn..Sehari sebelum tu kata,turn aku pagi..tunggu punya tunggu,alih-alih tengahari..ya allah hanya mampu sabar jer

2) aku dok dalam bilik operate tu lebih dari 3 jam..homaii apa depa buat kat aku??Dah la aku kena bius separuh jer.alasan dorang sebab dulu 1999 aku apendik bius penuh..so sekarang tak boleh bius penuh.Ok la fine,dah taw memang aku pakai bius separuh and mesti tahu bape lama bius tu tahan kan..bila aku tersedar dari tido2 ayam tu..aku rasa teramatla sakit dekat kulit.rupa-rupanya dorang tengah menjahit.Aku bagitau la yang aku rasa sakit sangat and dahaga..Boleh doktor bius tu cakap,ok saya tambah ubat bius tu..ok la fine,tapi kenapa korang terus menjahit lagi????Ubat bius tu tak bertindak lagi, korang teruskan menjahit.Ya allah..masa tu memang tahap kesabaran dah zero..terus aku menggeletis tahan sakit..Air mata meleleh,takyah cakap la..

3) Alhamdulillah selesai operation dengan selamat.tapi kesabaran aku terus lagi diuji..Sebabnya,selepas kita kena operate,kita takkan dibawa terus ke ward .kena tunggu dekat macam bilik rehat sekejap..Sebabnya takot ada kompilasi la kan..Ok la.baring dengan keadaan kesakitan yang terasa dekat jahitan tu..pastu ditambah pulak aku tak boleh minum langsung.Aku start puasa pukul 12 tengahmalam semalam dan bila aku dekat bilik rehat tu dah pukul 7 malam.Bayangkanlah..tekak aku terlalu kering dengan dalam bilik tu terlalu sejuk.Aku ase memang lebih 8 jam aku berpuasa.Aku dok mintak dorang hantar balik ward..tapi dorang tak  layan..pastu bagitaw tunggu doktor kejap.Aku tanya mana doktor? nurse cakap,doktor tengah operate orang.What??? berapa jam lagi aku kena tunggu?Memang masa tu aku dah tak mampu nak bercakap.banyak berzikir.Nurse tu tak sudah-sudah setiap 1/2 jam amek tekanan darah..pastu ambil darah.Dengan selamber jer aku cakap: " u ambil la berapa banyak pon darah i,u tetap tak kan dapat jugak.sebabnya i terlalu sejuk dan badan i kering tak da air.If u nak ambil darah i,u kena hantar i balik ward" Lepas tu terus dia stop ambil darah.HUh. Akhirnya pukul 10 malam baru aku balik ward.Rasanya dekat 1 hari aku lepak dekat bilik operate. Sampai kat ward,terus aku minum air kosong.Doc pesan,minum air kosong pelan-pelan..tengok dalam 1/2 jam,if aku tak muntah,aku bole makan or minum susu ke.Alhamdulillah,takda paper berlaku dekat aku masa lepas aku minum air kosong.

4) Sehari selepas operate tu,aku rasa badan lain macam.budak praktikal ambil bacaan tekanan darah setiap 1/2 jam pon tak perassan perubahan aku.Bila yang shif petang take over,barulah dorang perasan,tekanan darah aku tinggi..mula tanya aku if ada darah tinggi. Pastu staf nurse datang check balik,baru dorang perasan,aku rupa-rupanya kurang darah tahap maksima.Adik yang jaga aku ni bekas nurse hokey..dia taw la bila tengok muka,tapak tangan aku pucat langsung takda darah.Bila adik aku bagitaw dorang.Dorang buat tak taw je..Sorry la wei..adik aku nurse kat pusrawi.ingat adik aku sesaje je cakap.Bila dorang taw adik aku bekas nurse,barula dorang macam kibut sikit check aku.Hambik ko..2 pain skali darah masok dalam badan aku.


Alhamdulillah..hari-hari berikutnya aku dah semakin pulih.Cukup seminggu aku berumahtangga dekat ward.Hari terakhir nak keluar,aku mula belajar pakai tongkat.tapi hampeh jer.sebab terlalu lama baring je,so kuar spital pakai wheelchair..hahaha. Bermula lah kehidupan aku berpantang makan dan setiap hari pergi klinik UTC bandar baru sentul nak buat dressing.Owh ya..berpantang dirumah mak dekat sentul..Memang mak jaga betul pemakanan.sebabnya taknak luka bernanah..supaya cepat sembuh dan kering.



ni la menu dalam berpantang.




ubat ni memang thorbaikkk la..lepas makan lenguh satu badan..ni ubat tahan sakit.tapi tak makan sangat sebab trlalu kuat




Ok la.setakat ni jer kisah aku masa excident dulu..Tapi..tapi kan ada part 2 taw..hahaha..excident pon ada part-part kan..tunggu k.



#muahciked
zura















Ulasan

Catatan Popular